Чому сире яйце плаває у воді?

Яйця спливають на поверхню, тому що згодом волога всередині випаровується через оболонку і «вільний» простір, що утворився, заміщається повітрям. Чим більше повітря всередині яйця, тим вище воно виринає. І, звичайно, тим воно старше.

Якщо під час струшування не чути сторонні звуки, можете сміливо їсти яйце – воно свіже. Якщо вміст бовтається всередині шкаралупи "від стінки до стінки", це говорить про несвіжість продукту. А якщо ви чуєте сплески чи хлюпання, це означає, що всередину яйця потрапило повітря і розширив природний повітряний міхур.

Покладіть яйце у високу склянку з водою. Дуже свіжі яйця залишаться лежати на дні. Яйця тижневої давності розташовуватимуться під кутом плоским кінцем вгору. Якщо яйце плаває на поверхні води, то йому вже не менше трьох тижнів.

У свіжого яйця жовток розташовується прямо по центру, а білок чистий, без темних плям і цяток. Якщо є натяк на затемнення, кров'яні згустки, а між шкаралупою та білком є ​​прошарок повітря, то продукт можна вважати зіпсованим.